gevoo pdo - pgi

Çfarë është PDO?
PDO do të thotë Markë Origjine e Mbrojtur. Prodhimi dhe procesimi i vajit të ullirit e cila është njohur nga Bashkimi Evropian si PDO, zhvillohet në një regjion të caktuar gjeografik. Vaji i ullirit që prodhohet aty ka veti specifike organoleptike të cilat janë veçori e atij ambienti gjeografik nga i cili buron dhe mban emrin e atij regjioni. Njohja e produktit si PDO bëhet nga Komisioni Evropian në bazë të disa procedurave strikte. Vaji i ullirit PDO kontrollohet nga Bashkimi Evropian për të vërtetuar nëse prodhuesi qëndron besnik dhe i përmbahet specifikave të kualitetit, dhe në këtë rast produkti mban një “vulë” specifike për të vërtetuar një gjë të tillë. Greqia ka të regjistruara 19 regjione si PDO.
LISTA E PDO-ve GREKE
 • Apokoronas Chanion Kritis
 • Arxanes Irakliou Kritis
 • Viannos Irakliou Kritis
 • Vorios Mylopotamos Rethymnis Kritis
 • Exeretiko partheno eleolado “Trizinia”
 • Exeretiko partheno eleolado Thrapsano
 • Exeretiko Partheno Eleolado Selino Kritis
 • Kolymvari Chanion Kritis
 • Kranidi Argolidas
 • Krokees Lakonias
 • Lygourio Asklipiiou
 • Peza Irakliou Kritis
 • Petrina Lakonias
 • Finiki Lakonias
 • Kalamata
 • Sitia Lasithiou Kritis
 • Agoureleo Chalkidikis
 • Messara
 • Galano Metaggitsiou Chalkidikis
Çfarë është PGI?
PGI do të thotë Markë Gjeografike e Mbrojtur. Vaji i ullirit që ka “vulën” speciale PGI përmban kualitet dhe reputacion të një rajoni specifik ku janë prodhuar. Kultivimi i pemëve të ullinjëve si dhe shtrydhja e ullinjëve zbatohet në një rajon specifik gjeografik. Greqia ka 11 regjione të njohura si PGI.
LIST OF GREEK PGIs
 • Agios Mattheos Kerkyras
 • Zakynthos
 • Thassos
 • Kefalonia
 • Olympia
 • Chania Kritis
 • Lesvos, Mytilini
 • Preveza
 • Rodos
 • Samos
PSE DUHET TI ZGJEDHIM PRODUKTET E PDO OSE PGI?
Janë së paku pesë arsye se pse tregu ndërkombëtar duhet t’i përkrahë produktet me etiketën PDO dhe PGI:
 • Këto produkte i takojnë kategorisë më kualitative të vajit të ullirit
 • Këto produkte janë prodhuar me metoda tradicionale
 • Legjislacioni strikt evropian garanton reputacionin dhe kualitetin e tyre
 • Çdo produkt i PDO dhe PGI ngërthen në vete një histori që dëshmon specifikën unike të tij dhe kualitetin e lartë. Hulumto rrënjët e produktit: nga vjen, si është prodhuar, me çfarë zakone dhe tradita është i lidhur.
 • Identifikohen lehtë në bazë të karakteristikave dhe logove të tyre që kanë ngjyrë të kaltër dhe të verdhë.